Pe 19 ianuarie Cinema City se alătură cinematografelor din întreaga lume, care sărbătoresc popcornul și tot ce simbolizează! Dar mai ales, se reamintește de toată bucuria pe care o aduce iubitorilor de film atunci când se savurează, la propriu și la figurat, fiecare moment al unui film pe care abia l-au așteptat și îl văd în sfârșit pe Marele Ecran, cu ronțăituri discrete și aromate. Pentru a marca Ziua Internațională a Popcornului, am pregătit câteva detalii interesante despre floricelele de porumb, dar și despre istoria lor în sălile de cinema.
"Enjoy your popcorn and enjoy the show. It's just a movie, so have fun!"
Martin Lawrence
Una dintre cele mai populare gustări din întreaga lume, popcornul se face din boabe de porumb prăjite - doar dintr-un anumită specie - care la acțiunea căldurii se expandează și devine ceea ce noi consumăm, apoi, aromat cu diverse: unt, caramel, sare și altele. Popcornul a devenit simbolul momentelor petrecute în fața ecranului de cinema, iar tocmai pentru că a ajuns să fie atât de popular în toată lumea are o zi special dedicată pentru a fi sărbătorit: 19 ianuarie.
Dar și pentru că este aproape imposibil să iți imaginezi participarea la vizionarea unui blockbuster, fără o pungă de popcorn, mare sau mică, în fața ta.Cine ar fi anticipat asta, acum sute de ani, când gustarea era extrem de căutată pe la târguri și carnavaluri?
La început cinematografele nu au acceptat atât de ușor includerea popcornului în meniul lor. Pentru că cinematografele, așa cum le știm noi astăzi ca multiplexuri, erau concepute diferit, semănând mai degrabă cu săli de spectacol extrem de elegante și prețioase - totul era pretențios, de la clientelă, la mobilier și arhitectură sau locație. În plus, nici măcar nu erau echipate cu aparatele speciale care să le ajute să producă și să vândă popcorn, dar cererea pentru acesta a fost mare, iar vânzătorii independenți au văzut aici o oportunitate. Iar ceea ce a început ca un experiment înseamnă acum o adevărată bucurie crocantă, fară de care nu ne-am imagina un film la cinema.
Un timeline privind evoluția popcornului găsești mai jos:
-
Se crede că cea mai veche menționare a floricelelor de porumb este cea făcută de o echipă de arheologii, care se grăbesc să dateze popcornul în anul 6700 i.Hr, date fiind descoperirile lor din Peru care sugerează acest lucru, respectiv reprezentări de ştiuleţi de porumb împânziţi cu sâmburi umflaţi;
-
În anul 1885 se inventează primul aparat comercial de făcut popcorn, în America, de către Charles Creto;
-
În 1893 se lansează prima mașină mobilă de popcorn, care începea să cutreiere străzile pentru a furniza floricele trecătorilor. Cererea pentru consum crește îndată, ceea ce duce la mărirea interesului pentru această gustare;
-
În era filmelor mute, popcornul nu era un preparat foarte apreciat și nu era dorit în cinematografe. Odată pentru că se auzea extrem de strident în sălile unde nu existau sunete care să le acopere prea bine, dar și pentru că ar fi putut strica sălile care erau concepute altfel. În plus și accesul era permis doar celor cu un anumit statut social, care vedeau în popcorn ceva nu tocmai de clasă - dar Hollywood-ul avea să schimbe totul;
- Odată cu apariția filmelor cu sonor, începând cu 1927, și vizionările de filme deveneau accesibile oricui, iar popcornul este tot mai cerut de clientela care îl consuma. Perioada a coincis și cu Marea Criza Economică, când oamenii căutau o metodă de distracție și relaxare, ceea ce găseau acum la cinema, așa că se făceau compromisuri, fiind lăsați vânzători independenți să vândă floricele pe holurile de așteptare;
- În 1938, Glen W. Dickson este primul proprietar de cinema care instalează o mașină de popcorn pe holurile locației sale. Cum decizia se dovedește a fi una de succes, trendul se extinde rapid;
- Înainte de Al Doilea Război Mondial, cinematografele foloeau exclusiv ulei de cocos pentru pregătirea popcrnului, dar cum importul din Filipine avea să fie afectat, începea și o adevărată provocare pentru a se găsi o alternativă a uleiului potrivit pentru pregătire.
Poți consulta programul filmelor din toate locațiile aici, înainte de a ne vizita în cinema.
După ce se stinge lumina în sala de cinema mirosul de popcorn proaspăt, cald și crocant încă este sesizabil și ademenește. Este cert că popcornul este “partenerul” ideal pentru vizitele la cinema, pentru vizionarea filmelor pe MARELE ECRAN. Tu termini popcornul înainte de film sau aștepți? Îl împarți cu cineva sau porția este doar pentru tine?