Too Close - proiectie eveniment la Cinema City

CAMPANIE DE CONȘTIENTIZARE A ABUZULUI SEXUAL ASUPRA COPIILOR INIȚIATĂ DE ECHIPA FILMULUI APROPIEREA ȘI CINEMA CITY

~ PROIECȚII UNICE PE 16 MAI ~
 

Echipa documentarului APROPIEREA dorește sa aducă în discuție problema reală cu care societatea se confruntă în privința abuzurilor sexuale și violenței asupra copiilor și lansează o campanie de conștientizare la nivel național, alături de Cinema City, cel mai mare lanț de cinematografe din România. Filmul va beneficia de o programare unică: o proiecție eveniment ce va avea loc concomitent în toată rețeaua de cinematografe marți, 16 mai 2023, ora 19.00.

 Filmul nominalizat la Premiile GOPO 2023 spune povestea Andreei, care construiește de una singură o viață nouă și sigură pentru cei doi copii ai ei, după ce fostul ei partener de viață a fost condamnat și încarcerat pentru abuz sexual asupra fetiței ei. Cu toate acestea, eforturile ei sunt constant puse la încercare de mica și conservatoarea comunitate din Transilvania, în care trăiește. Majoritatea sătenilor îi susțin deschis pe fostul ei partener și pe familia sa prestigioasă și nu cred că bărbatul a comis fapta pentru care a fost condamnat, învinuindu-le pe Andrea și pe fiica ei că au lansat acuzații false împotriva lui. Când află vestea că bărbatul va fi eliberat înainte de termen, Andrea este nevoită să lupte împotriva mentalității comunității în care trăiește, pentru a-și proteja copiii și pentru a se vindeca de traumele trecutului.

“Cred că, dacă am oferi părinților și cadrelor didactice o instruire cu privire la semnele abuzului și îndrumări cu privire la ce trebuie să facă în astfel de situații, ar fi puțin mai ușor pentru următoarea generație să crească. Societatea ar trebui să se schimbe și, bineînțeles, legea ar trebui să se schimbe pentru a proteja mai bine victimele. Este încă des întâlnit ca victima să fie făcută de rușine de către comunitate, dar de fapt, cine ar trebui să se rușineze de abuzul sexual asupra unui copil? Cel care l-a suferit și a cărui viață este marcată pentru totdeauna, sau cel care a fost atât de abject pentru a-l comite?” a declarat Andrea, protagonista documentarului.

 

Parteneriatul dintre echipa filmului APROPIEREA, Cinema City, Magic FM, publicația Zile și Nopți și persoanele reprezentative din cât mai multe domenii își propune să deschidă o discuție despre această problemă cu care societatea se confruntă la un nivel îngrijorător. În România, 3% din adolescenții din România au declarat că au fost victimele unui viol în 2019, conform unui studiu Salvați Copiii.

 

“Povestea Andreei și tot ce reprezintă ea ne-a emoționat profund și totodată ne-a impulsionat și ne-a determinat să o susținem. Știm că stă în puterea noastră, a fiecăruia, să contribuim la comunicarea acestei campanii împotriva abuzurilor asupra minorilor și ne dorim ca prin aceste proiecții simultane din data de 16 mai,  în întreaga rețea Cinema City să oferim atât un suport moral pentru victime și familile acestora, cât și o resursă pentru toți cei care doresc să conștientizeze impactul și dimensiunea acestei probleme”. – Ioana Ionescu, Director de marketing Cinema City

 

Statisticile arată în Europa unul din cinci copii cade pradă violului sau agresiunilor sexuale, iar adesea agresorul este o persoană din anturajul apropiat (59% cunoscuți, 34% membri ai familiei, doar 7% necunoscuți, sursa: https://www.rainn.org/statistics/perpetrators-sexual-violence). Din acest motiv, multe cazuri tind să nu fie niciodată raportate, iar sistemul judiciar eșuează de multe ori în a face dreptate victimelor. Patru din cinci plângeri au fost soluționate cu neînceperea urmăririi penale. 

Andrea ar putea să fie mama oricărui copil, fiica ei ar putea să fie prietena, colega de clasă a oricărui copil. Dacă relaționăm cu ele prin sentimente de bază, cum ar fi iubirea și empatia, le putem fi alături în lupta lor pentru o nouă viață.Mă simt norocos că și personajele mele au simțit această dorință, de a-și spune povestea în acest fel și că, astfel, camera de filmat a devenit o parte a procesului lor de vindecare. - ”, a mărturisit regizorul Botond Püsök.

În afară de această proiecție eveniment, filmul va avea proiecții în cinematografe selectate începând din data de 19 mai.

Producătorul și distribuitorul filmului în România este Luna Film.

 

“Așa cum a spus fiica mea, dacă filmul nostru poate convinge cel puțin un copil să ceară ajutor de la un adult de încredere, iar eu pot convinge măcar o mamă să pună capăt unei relații abuzive, atunci filmul nostru și-a atins scopul. Din păcate, există prea multe cazuri de abuz în mediul nostru, nu mai putem să le tratăm ca pe un tabu. Trebuie să ne schimbăm atitudinea față de ele, trebuie să avem grijă de victime, trebuie să le sprijinim, trebuie să vorbim despre aceste cazuri. Ca să citez un Domn: "Există lucruri despre care nu se poate vorbi. În schimb, există lucruri care nu pot fi ținute sub tăcere".”, a concluzionat Andrea.

 

 

Câteva informații cu privire la tema abuzului asupra minorilor:

1 din 5 copii din Europa e victima unei forme de abuz sexual sau a violenței

Copii abuzați evită să spună cuiva de rușine și din teama de consecințe

Adulții au datoria să rupă tăcerea în privința abuzurilor asupra minorilor

În aproximativ 85% dintre cazuri, abuzatorul e o persoană din certul de cunoscuți și de încredere al victimei

1 din 3 copii abuzați nu spun niciodată cuiva ce au pățit

Unii copii nu conștientizează că au fost abuzați

Aveți bănuiala că un copil e abuzat? Aveți nevoie de ajutor? Sunați la 119 - Numărul unic național pentru copii=

GĂSEȘTI BILETE ONLINE AICI

VIZIONARE TRAILER:

Filme asemănătoare