Miracol: mai mult decât un film, un act social

Echipa filmului „Miracol” și Cinema City Romania au organizat o proiecție specială la Cinema City Park Lake pe 25 ianuarie

Întâlnirea a fost urmată de o discuție cu actorii principali despre nevoia de suport a adolescentelor aflate în situații critice, de stigmatizarea și conștientizarea nevoii de psihoterapie și lipsa de încredere în societate care îi face pe adolescenți și tineri să ia decizii pripite, fără ghidaj, care le pot influența decisiv viața.

POȚI CONSULTA PROGRAMUL MIRACOL PENTRU LOCAȚIILE CINEMA CITY AICI,

La discuția moderată de criticul de film Ionuț Mareș au participat: actrița Ioana Bugarin, actorul Emanuel Pârvu, Yolanda Crețescu, psiholog, președintele Asociației Happy Minds și fondatoarea depreHUB și Alexandra Marin, psiholog în echipa depreHUB.

În contextul unui film despre noi toți, în care fiecare ne putem regăsi, care ne face să ne punem întrebări, educația se face prin artă, care coboară de pe ecran printre noi iar prin acest eveniment ne-am propus să deschidem discuția despre nevoia de suport, comunicare și înțelegere a adolescentelor.

Acest film a făcut o radiografie foarte fină a problemelor sociale pe care le avem cu toții – e o criză de relație: de relație cu sinele, de relație cu spiritualitatea, asta îi face pe tinerii noștri să fie derutați și să nu știe unde să se ducă pentru atașament și vedem relații nefirești, așa cum vedem între personaje, care sunt atât de cotidiene, vedem dezechilibrul și deruta copiilor noștri adolescenți care rătăcesc până ajung să fie victime, vedem un sistem care nu funcționează, vedem toate problemele sociale.”, spune  Yolanda Crețescu, fondatoarea depreHUB

Un exemplu dur ni se desfășoară pe ecran. Dar e de o mie de ori mai puțin dur decât zecile de cazuri reale de adolescente care au nevoie de suport. Pe ecran, avem parte si de un miracol. De oameni cărora le pasă și urmăresc adevarul. E felul regizorului de a contracara răul. Dar în viață, din păcate, finalul nu îl scrie un artist…

Pe Cristina o întâlnim și în rural și în urban, o întâlnim și în familiile sărace și în famiile bogate. Întâlnim o Cristina vulnerabilă dar, din cauza modelelor sociale și mai vulnerabilă în mâinile unui adult, întâlnim Cristine fără educație sexuală, întâlnim Cristine care nu știu să caute ajutorul și suportul acolo unde ar trebui să fie, lipsite de apărare și de suport familial, fără ancore, foarte des, e o radiografie a ceea ce trăim aici și acum, poate amorali, poate într-un canibalism social. E un film care nu pune degetul pe o rană ci ne arată cât de însângerați suntem cu toții la toate, pe toate palierele.”, mai spune Yolanda.

Cei care au făcut „Miracol” să se întâmple și noi, cei care îți susținem, credem că e timpul pentru un alt miracol: o conversație dură și tranșantă despre cum un produs cultural merge dincolo de un act artistic personal al unui regizor și atacă probleme reale, grele și delicate în același timp, despre care e momentul să vorbim. Mai mult, nu doar să vorbim, ci să acționăm.

Astfel, mersul la cinema nu trebuie să fie mereu doar entertainment, ci și un demers educațional, iar privitorii pot face ca acest demers să nu rămână doar în sălile de cinema, ci să meargă să discute în afara lor, folosindu-se de platformele lor.

„Miracol” intră în cinematografe pe 4 februarie iar pe 2 și pe 3 februarie se poate vedea în avanpremieră, astfel: la Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Mega Mall, Cinema City Park Lake și Cinema City Sun Plaza din București, la Cinema City Arad, Cinema City Bacău, Cinema City Iulius Cluj, Cinema City Constanța Park, Cinema City Galați, Cinema City Iași, Cinema City Piatra Neamț, Cinema City Pitești, Cinema City Ploiești Shopping City, Cinema City Suceava, Cinema City Târgu Mureș și Cinema City Iulius Timișoara!

Filme asemănătoare